Çin Seyahat Notları – Mart 2013

Geçen hafta uzakdoğudaydım, bazı izlenimlerimi bu haftaki bültenimizde sizlerle paylaşmak istiyorum
– Çin Yeni Yıl tatili sonrasında halen bazı fabrikalar işçi bulamadıklarından şikayet ediyorlar. Senelik iş anlaşmaları bu tatil sonrasında yapılıyor ve işçi bulmak eskisi kadar kolay değil. İşçi maliyetlerinin hızla yükselmesi ve artık insanların yaşadıkları bölgelerde iş arama tercihleri nedeniyle, iş gücü problemi ciddi bir sorun olmakta.
– Hayat daha zorlaşmaya başlamış. Bizdeki gibi özel okullar ve özel hastaneler hızla çoğalıyor. Devletçilik mantığı bir müddet sonra özelleştirmeye doğru gidecek ve bunun sinyallerini görebiliyorum.
– 1990 yılından beri senede 3-4 kez Çin’e seyahat eden biri olarak, bu ülkedeki gelişimi ve değişimi çok net analiz edebiliyorum. İnsanların yüzlerindeki sıkıntı ve gelecek korkusu artık çok rahat okunabiliyor. Eskiden yokluk içerisinde ama mutlu olan bu insanlar, şimdi ceplerinde çok para olmakla birlikte huzursuzlar.
– Ev fiyatları astronomik değerlere ulaşmış durumda ve artık devlet bu konuda çok ciddi kurallar koyarak bu ticareti durdurmaya çalışıyor.
– Yaşlılar ve emeklilerin hayat standartları gittikçe daha zor bir duruma geliyor. Herşey daha pahalı ve aldıkları maaşlar eskisi gibi yetemiyor.
– Yeni devlet yönetim halk için yeni bir umut olmuş durumda. Umarım beklentileri karşılayabilirler. Aksi takdirde Çin eskisi kadar mutlu bir ülke olmayacak ileride, ve onların ellerinde bizim gibi din silahı da bulunmuyor ve halkın çoğu inançsız olduğu için bizdeki gibi kolay yönlendirilemezler de…
– Ülke bütünlüğü ile alakalı devlet sansürü halen devam ediyor. Bağımsızlık isteyenler, bölücülük yapanlar yakalandıkları anda idam edilebiliyorlar. Uydu anteni halen yasak ve bizdeki gibi isteyen istediği kanalı rahatlıkla izleyemiyor ve bölücü yayın yapanlar ülke içine ve evlere kolay kolay sızamıyorlar.
İyisiyle kötüsüyle dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz. Ülkemizin dünya üzerinde bulunduğu noktanın ne kadar stratejik bir nokta olduğununun artık hepimiz farkındayız. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları hepiniz görüyorsunuz. Bizleri bölerek yoketmeye çalışmalarına izin vermeyelim ve kardeşliğimizin farkına varalım.
Dünyada başka Türkiye yok!

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.