Çin Ve Basitleştirilmiş Çince Sorunu

Çin alfabesi, 40.000 karakterden oluşmaktadır. Günlük konuşmada 4000 karakter kullanılır ve kitap okumak için de 10.000 civarı karakteri tanımak gerekmektedir.

Binlerce yıldan beri, çinliler bu alfabeyi kullanıyorlar. Bazı karakterlerde ufak tefek değişimler olmakla beraber, genel anlamda karakterler orjinalliklerini halen korumaktadırlar.

Son yüzyılda Komünist Parti başa geçtikten sonra özellikle, alfabenin nedense ÇOK ZOR OLDUĞU iddia edilmeye başlanır. Eğitim sisteminde çok köklü değişiklikler yapılır. Alfabede, zor olduğu düşünülen karakterlerin BASİTLEŞTİRİLMESİNE başlanır.

Çincede karakterler, yazarken kaç kere elinizi kaldırırsanız o kadar vuruş sayılarak, karakterin vuruş sayısı ortaya çıkar, bazı karakterleri yazarken 12-13 tane vuruş yapmak gerekmektedir.

Komünist Çin Partisi, bütün ülke sorunlarını birer birer çözerken, aşfabe sorununu da çözmeyi ihmal etmemiş ve hemen bu sorunu çözmeye koyulmuş…. Zor olduğunu düşündüğü tüm karakterleri elden geçirip, okullarda zorunlu okutmaya başlamış.

Bu alfabe yobazlığına Hong kkong ve Tayvan karşı çıkarak, eski karakterleri korumaya devam etmiş. Bugün Tayvan ve Hong kong’da kullanılan bazı karakterleri maalesef küçük çinliler okuyamamakta….

Alfabedeki değişiklik, bugün için sorun değil ama birkaç nesil sonra insanlar atalarının okuyup yazdığı yazıları okuyamaz hale gelecekler… Kimin faydasına acaba bu? Çin’i bu kadar seven bir parti olsa, Komünist Partisi böyle bir karar almazdı diye düşünüyorum çünkü alfabenin yozlaştırılması, aslında kimseye, kuruş fayda sağlamıyor. Sadece bir amaca hizmet ediyor ama o da Çin Halkının amacına değil…

Burada fazla detaya girmek istemiyorum. Çin alfabesi benim kanaatimce mükemmel bir resim alfabesi ve olduğu gibi kalmalı derim ben.. Ama ben derim çünkü benim çinlilere bir garezim yok.. Eğer olsaydı o zaman alfabelerini de değiştirirdim, elbiselerini de, dillerini de, kültürlerini de…..

Çin halkı bize çok benziyor.. Kültür olarak ta, yaşantı olarak ta… Onlarla da birileri hep uğraşıyor ya hayırlısı bakalım :)))))

Saygılarımla

22.05.2003

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.