Taksilerimiz Daha Kaliteli Olabilir Mi?

Havaalanına inen bir turistin ilk karşılaştığı insanlardan birisi de taksicilerdir. Zaten yorucu uçak seyahati ve bavul işlemlerinden yorulmuş olan turistimiz, havalimanından çıkışta atladığı takside derin bir nefes alarak otelinin yolunu tutmak ister, ama o da ne? Taksi dökülmektedir….Hava sıcaktır ama klima yoktur, zaten şoför arkadaş ingilizce de anlamamaktadır. Turistimiz o kadar yoldan gelmiş ve şimdi bir o kadar daha sıkıntı ile otele ulaşmak için dua etmeye çalışmaktadır.

Geçen gün bir gazetede, ülkemizde neden tüm taksilerin Murat, Şahin ve Doğan olduğu soruluyordu… Bunun cevabı oldukça basit.. En ucuz taksiye uygun araç onlar oldduğu için. 1980 yılların modası bu İtalyanların MÜZEye kaldırdıkları kasalar nedense bize her sene aynaları değiştirilerek SIFIR model olarak yutturulmaya devam ettirilmektedir. Bu araçlarda GÜVENLİK dünya standartlarının çok altında olup, henüz ABS sistemi standarta geçirilememiştir..Alınan bu kadar paranın karşılığı gerçekten bu kalite değildir tabii ki ama nasılsa TAKSİcilerimizin ucuz araç alternatifi olmadığı için en çok satılan araç olmaya devam etmektedir…Bu araçlarla alakalı geniş yorumlarımı yakında yazacağım… Biz konumuza geçelim..

Taksilerimizin acilen geliştirilmesi lazım.Ülke ekonomimizi ayakta tutan TURİZMe önem vermek zorundayız. Yurtdışı seyahatlerim sırasında dikkatimi çeken bir uygulama var. 2 tip taksi…
– Normal taksi= Hergün karşılaştığımız türden taksiler…
– Lüks Taksi= Bu araçlarda belli standartlar olmak zorunda.. (Klima, şoförde tek tip kıyafet, ingilizce bilme zorunluluğu, aracın 3 seneden eski olmaması vs vs.)

Bu tip bir uygulamaya neden halen geçilemediğini anlamış değilim. Gelişmeye çalıştığımız bir dönemde bence bu uygulama üzerinde birilerinin artık kafa yorması lazım. Herkese aynı muamele yapmaya çalışmak doğal olarak hiçbir yerde kabul görmez. Taksiye 2 şekilde biner insanlar.. ya acil ihtiyacları yüzünden, ya da rahat ulaşım istedikleri için… bizdeki taksiler -istisnalar haricinde- maalesef lüks ulaşım aracı olmaktan çok ötedirler. Bu durumda parası olup rahat ulaşım isteyen insanlara haksızlık yaptığımızı hiç düşündünüz mü?

2 tip taksi uygulaması zaten kaçınılmaz bir sonuç olarak birgün hayatımıza girecektir.. Önemli olan bu sistemin en kısa zamanda uygulanabilmesidir.. Turizm treni kaçmadan…

Saygılarımla

30.08.2002

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.