Konya Karapınar Meke Gölü

Konya’nın Karapınar ilçesi yakınlarında, yeryüzünde eşini bırakın, benzerini bile bulamayacağınız bir jeoloji harikası yer alıyor… Bir fötr şapkayı andıran Meke Gölü, aslında iç içe oluşmuş iki volkan krateri. Değeri asla parayla ölçülemeyecek olan Meke Gölü, turistik açıdan da büyük öneme sahip…

Meke Krater Gölü kendisini ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakan vahşi doğasıyla Anadolu’nun uçsuz bucaksız bozkırında yapayalnız bir dev…

Kendi ile baş başa kalmak isteyenler için Karapınar’a Tanrı’nın bir lütfü Meke. Yıllardır kara talihini aklamak için uğraş veren Karapınar’a verilmiş en güzel hediye olsa gerek.

Yürüyüş sporları,Camping ve fotoğraf sanatı tutkunları için eşsiz bir değer.Biz Karapınarlı iki genç olarak Meke Krater Gölü’nün tüm Türkiye ve Dünya çapında tanıtılmasını umut ediyoruz.Buraya gelecek insanlara her zaman ne şekilde olursa olsun yardıma açık olduğumuzu belirtir,şahsınıza şükranlarımızı sunarız.

Celal CEYHAN-Muhammet METE
KONYA/KARAPINAR

Bir tabiat harikası: MEKE GÖLÜ VE KRATERİ

Meke’nin flamingoları

100’e yakın kuş türünün bulunduğu Meke Gölü’ne son yıllarda flamingolar da gelmeye başladı. Flamingoların gelmesiyle göl, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradı.

Bugüne kadar tanıtımı yapılamayan Konya Adana yolu üzerindeki Meke Gölü, dünyada eşi benzeri olmayan olağanüstü bir doğa harikası. Gölün tam ortasında bulunan Meke Krateri ile ilginç bir görüntü sergiliyor. Gölün kenarındaki sazlıkların arasındaki flamingolar ise ayrı bir güzellik oluşturuyor.
Bugüne kadar 100’e yakın kuş türünün bulunduğu Meke Gölü’ne son yıllarda flamingolar da gelmeye başladı. Ağustos ayında Meke’ye 100 civarında flamingo geldi. Flamingoların gelmesiyle göl, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradı. İnce, kırmızı, narin bacaklı flamingolar, kanatlarını açtıkları zaman beyaz üzerindeki turuncu ve siyah renkli tüyleriyle muhteşem bir görüntü oluşturuyorlar. Meke’nin yeşil renkli, tuzlu suyunun yüzeyinde süzülen flamingolar, gölün kıyısında küçük su böcekleri ile besleniyor ve bir tehlike hissettikleri zaman gölün ortalarına doğru dans eder gibi, sessiz bir şekilde süzülüyorlar.

Flamingolar ile birlikte, sadece Meke Gölü’nde yaşayan, adını da Meke’den alan Meke kuşları, flamingolar ile birlikte gölün yüzeyinde yaşıyor.
Meke Krateri, 25 metre derinlikte gölün yüzeyinde bir koni gibi yükseliyor. Meke’nin üzeri kızıl kahverengi, mor, kırmızı ve siyah renkli volkanik taş parçaları ile kaplı. Bu renkler Meke’nin bir volkanik dağ olduğunu hemen belli ediyor. Volkanik taşlardan oluşan krater, şiddetli yağmur sularını emecek güce sahip. Meke Gölü içinde büyük kraterin dışında küçük adacıklar da bulunuyor. Yüz yıllardır hiç bozulmadan kalmış olan göl üzerindeki kraterde, daha birçok kuş yaşıyor. Angıt, Suna, Uzun bacak, Su Çulluğu, İbibik, Kaya Kartalı Mısır Akbabalarının yanı sıra krater yamaçlarında yuva yapan Kerkenez, Kızıl Şahin, Kınalı Keklik, Yeşil Karga, Kaya Güvercini Kılkuyruklu Şakrak Kuşu dünyada ender görülen kuşlardan. Göç zamanları Flamingolar ile birlikte Orta Afrika’dan gelen Karakulak, Kuyrukkakan nadir rastlanan ötücü kuş türlerinden

Türkiye’nin önemli kuş alanlarından biri olan Meke Gölü ve çevresi Karapınar ilçesinde bulunan askeri birlikler tarafından ağaçlandırılarak gölün etrafında bir yeşil kuşak oluşturuyorlar. Yıllar sonra ağaçların da büyümesiyle bölge ilginç kuş cennetlerinden biri olabilir.

Meke Gölü Konya’ya 100, Karapınar ilçesine ise 8 km mesafede. Karapınar ilçesinde konaklamaya müsait tesislerin olmaması nedeniyle Konya’dan günübirlik turlar düzenleniyor. Meke Gölü civarında sadece bu bölgeye özel ve dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan obruklar bulunuyor. Çapları 100 ila 200 metreyi bulan bu çukurlar, görülmeye değer tabiat harikaları.

KAYNAKLAR:
Hürriyetim.com
Mehmetelmas.com

12.06.2004

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.