Çin Yeni Yıl Tatili ve Covid-19

Çin Yeni Yılı çinliler için senenin en önemli günleri olarak sayılmaktadır. Genellikle ülkenin dört bir yanına iş veya yaşamak için dağılan vatandaşlar 2 hafta süren Çin Yeni Yıl Tatilinde köylerine ya da şehirlerine döner ve aileler bir araya gelir bu günlerde. 

Ailenin en yaşlısının yaşadığı ev buluşma merkezi olarak kabul edilir ve sülale kaynaşması yaşanır bu günlerde. Kırmızı zarflar içerisine hediye paraları hazırlanır ve herkes birbirine bu zarflardan hediye eder. Yaşadığı şehire özel ürünler getirilir ve servis edilir. Gece geç saatlere kadar sohbet edilir, içilir, oyunlar oynanır. Meydanlarda havai fişek gösterileri olur, çatpatlar sesle,  havai fişekler de gökyüzünde yaptıkları şovlarla geceye renk katarlar.

Her sene Çinliler uçak, tren, otobüs biletlerini aylar önceden rezervasyon yapıp alırlar, tatil yaklaştıkça bilet bulabilmek neredeyse imkansız hale gelmektedir. Tatil öncesi yoğun trafik köy yollarını bile zorlayacak duruma gelir. Ulaşım süresi uzar ve neredeyse iki üç katına ulaşır. Tatlı ve yoğun bir telaştır bu memleketine ulaşma heyecanı. 11 ay boyunca birbirini göremeyen ailelerin bir araya gelebildiği belki de tek dönemdir bu.

İşte Çin Yeni Yılı Tatili birçok sebepten dolayı Çin halkı için en önemli dönemdir.

2020 yılının başında Çin’in Wuhan Kentinden görülmeye başlayan Covid-19 hastalığı birkaç ay içerisinde hızla yayılmaya başladı ve tüm ülkeyi etkisi altına aldı. Hastalığı durdurabilmek adına Çin Komünist Partisi karar aldı ve Şubat başında olan Çin Yeni Yıl Tatilinde tüm seyahatleri iptal etti. Bu bütün seyahatlerin iptal edilmesi anlamına geliyordu. Aylar öncesinden parasını ödediği ve plan yaptığı seyahatin iptal edilmesi halkı çok huzursuz ve mutsuz etmişti. Yapacak bir şey de maalesef yoktu. Hastalığın seyahatle yayılması ciddi bir problemdi.

2020 yılının son aylarında hastalığı neredeyse bitirdiklerini düşünen çinliler Aralık ayının son günlerinde hastalığın tekrar görülmeye başlaması yüzünden hızla tedbir paketlerini sıkılaştırmaya başladılar.  Bu sene Yeni Yıl Tatili 12 Şubat 2021’de başlayacak. Alınan tedbirlerden birisi de seyahatlerin iptal edilmesi olarak açıklandı.  Bu durumda bu sene de çinliler memleketlerine gidemeyecekler. Yaşadıkları bu üzüntünün boyutunu düşünebilirsiniz. Kimileri çocuklarını anne-babalarına teslim edip başka şehirlerde çalışmaya gidiyorlar, senede 2 hafta sadece görebiliyorlar çocuklarını. Tüm sene boyunca birbirini görecekleri bu tatil gününü hayal ediyorlar. 

Maalesef bu sene de bu hayallerini gerçekleştiremeyecekler….

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.