Avrupa Turu Sonrası İzlenimler…

  İsviçre bütün gezdiğim ülkeler içerisinde diyebilirim ki en pahalısıydı.

Çek Cumhuriyeti’nde Prag görülmesi gereken bir şehir, gerçekten de insanı çeken bir tarihi yapıya sahip.

Slovakya’nın başkenti Bratislava da sevimli bir kent fakat Prag’dan sonra oraya gidince çok sessiz kalıyor. Bu arada Prag, Avrupa’nın en çok turist çeken altıncı şehri.

Avusturya Alpleri çok güzel manzaralara sahip, tepelerinde karların olmadığı Alpler, biraz şapkasız gibi duruyor ama gene de etkileyiciler…

Avrupa Birliği’ne giren Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da fiyatlar acaip yükselmiş durumda. Hayat Euro’dan sonra daha zor, kazandıkları paralar artmış görünse de, fiyatlar da paralelinde yükselince aslında eskisinden daha kötü duruma düşmüşler. Yüksek dağın karı çok olur dedikleri gibi, yüksek hayat şartlarının da insana yükü daha fazla oluyor.

Avrupa Birliği’ne giren bu yeni ülkelerin, birlik sonrasında aslında ne kadar sıkıntılara düştüklerini dikkat eden herkes görebilecektir. Yeni alınan ülkeler aslında sıkışan Avrupa ekonomileri için küçük birer nefes alma alanı olmaktan öteye gidememektedir. Her gelen ülke, sorunlarılarıyla da geldiği için bırakın büyümelerini, hep birlikte batmaya doğru gitmekteler.

2004 yılında seyyahamca.com seyahat sitesinde yazdığım ve “Avrupa Birliği, 10 yıl içerisinde yıkılacak!” öngörüm gün geçtikçe daha da ciddi bir şekilde gerçekleşiyor. Yunanistan, Portekiz, İtalya, Fransa…domino taşları ciddi bir şekilde yıkılmaya başladı bile…

İngiltere’deki olaylar… Olayların arkasında yatan en büyük neden kapitalizm ve insana verilen değersizliktir… Sokaklarda o vahşeti yapan gençleri senelerce adam yerine koymayan ve maddi güçsüzlüklerine çözüm üretmeyen kapitalist düzene bir isyandır.

Avrupa ekonomisi, bankaların senelerden beri mortgage, faiz, repo gibi sömürme yöntemleriyle suyunu çekmiş ve insanların artık dayanabilecekleri bir nokta da kalmamıştır. Bizde olduğu gibi “Ya Sabır!” edebiyatı maalesef o insanlarda prim yapmadığı için de sokaklara dökülme kaçınılmaz olmaktadır. Umarım olaylar daha fazla büyümeden çözülebilir.

Son olarak dikkatimi çeken bir noktayı daha paylaşarak konuyu kapatayım: Eskiden kiliseler dolu olurdu, bu son ziyaretimde 7 ülkede de kiliseleri özellikle ziyaret ettim ve hepsi boştu. İşin daha ilginci ise artık milleti kiliseye çekebilmek ve kiliseye para kazandırabilmek adına para karşılığında klasik müzik konserleri veriliyor! Konser salonuna dönüşen kiliseler…

19.08.2011 

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.