Çin’den Vize İşkencesi Ve Sebebi

Çin Halk Cumhuriyeti, vize için müracaat eden Türk vatandaşlarından Mart 2004 tarihi itibariyle sorunlar çıkartmaya başladı.

Eskiden de vize işlemlerinde yaşanan problemler, 2004 yılı başında Türkiye Devletinin aldığı kararlarla, Çin’den gelen ithalatları azaltma çabaları, Çin hükümetinde rahatsızlıkla karşılandı ve ilk tepkilerini vizelerde sorun çıkartarak vermeye başladılar.

Çin’e 13 seneden beri giden bir işadamı olarak, gelişmeleri senelerdir takip ediyorum. Çin devleti, çok akıllı bir politika izliyor senelerden beri. Bundan 3-4 sene önce bizim uyanık devlet adamlarını çocuk oyunu sayılabilecek yalanla uyutmayı başarmışlardı. Türkiye’nin Çin’den ithalatı , Çin’e ihracatının 100 katını geçiyordu, bizim yöneticiler Çinli yetkililere bunun dengelenmesini teklif ettiklerinde, aldıkları yanıt şöyleydi:
– Bizim Türkiye’den alabileceğimiz ürün belli, en iyisi biz bu ticaretteki dengesizliği çözmek için size 20 MİLYON ÇİNLİ TURİST GÖNDERELİM !!!!!!!!

20 milyon turist iyi rakam değil mi? Bizimkilerde hemen bunu kabul edip, olması imkansız bu hayali bir de bizlere yutturmaya çalıştılar o sene. Hatırlar mısınız reklamları bile vardı? 20 milyon Çinli Turist diye…..

Bizim saf yöneticiler bu yalanla uyutulurken ve ithalatlar daha da artarken, yeni yöneticiler bu dengesizliği çözme adına ciddi adımlar atmaya başladılar. Kutluyorum gerçekten bu hareketi , milletim adına çok faydalı bir adım çünkü.

Çin’den ithalat olmasın demiyorum ama dengeli olsun istiyorum. Sırf ucuz olsun diye, rezil kaliteli malları ülkeme sokanlara dur denilmeliydi zaten. İthalatlarında düşük fatura bilgisi verip, vergisinden çalmayı adet edenlere de dur denilmeliydi. İmalat sektörü ölme noktasına gelmişti ve birşeyler yapılmalıydı. İşsizlik had safhadayken, ülkenin tek kurtuluşu imalat sektörünün canlandırılmasıydı….

Anlayacağınız, ülkenin geleceği adına gerçekten geç kalınmış bir adım bu ithalata engel konulması. Bunu Avrupa devletleri seneler önce yaptılar ve kendi aralarında Çin mallarının en az girmesini sağlamak ve imalatcıları desteklemek adına nice kararlar çıkardılar. Bizim uyanıklar da 20 milyon Çinli turist oyununa inandılar.

Çin Devleti, bu güzel gelişmelerden rahatsız tabii ki. Ticaretleri epey azaldı bizimle şimdilerde. Bir tavır sergilemek zorundalardı ve ilk vizelerde sorunlar çıkartarak tepki veridler. Onlara kızmıyorum ama kusura da bakmasınlar diyorum. Bizi senelerce uyuttukları için güzeldi herşey de şimdi uyandık diye mi kötü olduk? Hep SAF TÜRKlerle karşılaştıkları için istediklerini aldılar ama şimdi alamadılar diye hemen kötü olduk…Yok öyle yağma.. Hep bana hep bana mantığı da olmuyor çinli kardeş… Biraz da bizim insanımız kazansın, işsiz ordumuzun önü açılsın bakalım, geç bakalım şöyle kenara… Genç Türklere yol açılsın lütfen!!!

Sabredin, güzel günler çok yakında…..

Saygılarımla

15.03.2004

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.