Euro Öncesi Ve Sonrası

Birkac gundur Italya`dayim. Daha gecen ay bir fuar ziyareti icin gene bu ulkedeydim. Yani EURO`ya henuz gecilmemisti o ziyaretimde. Simdiki ziyaretimde EURO ile baslanan yeni bir surec baslamisti.
Ilk izlenimimi merak edebilirsiniz, hemen yazayim. Euro su an icin firsatcilar icin mukemmel bir olay. Neden mi? Daha havaalanindan otele giderken bindigimiz taksici bize 100.000 liret tutan taksimetre yerine 100 Euro alinca bunu daha sonra hesaplayinca yedigimiz kazigin boyutunu anlamis olduk. 100 Euro 200.000 liret yapiyor cunku, yani taksici bizden 100.000 liret fazla almisti o arada. Kimse bizim taksicilere atip tutmasin, merak eden italyan taksicilerin bizden daha iyi olmadigini anlar birkac deneme sonrasinda.

Konumuza donelim, Euro ile birlikte hayat devam ediyor Avrupa`da, Fiyatlar hem Euro hem de o ulke parasiyla beraber yaziliyor. Fiyat politikasi genelde kaziklamaya daha yonelik, bunu direkt Italyan isadamlarindan duydum, mesela 0,90 Euro karsiligi bir mala direk 1 Euro yaziyoruz diyorlar, Herkes bu sekilde yazdigi icin kimse kimseye kizmiyor , herkes memnun diyorlar. Burada memnun olmayan tek millet turistler:) yani biz, cunku zaten kagit parcasina donmus zavalli bir para ile bir de euro kazigi yemek inanin cok zor geliyor. Artik alisveris yapmanin bir anlami yok benim icin Avrupa`dan cunku fiyatlar Turkiye`nin cok uzerinde. Saniyorum yapilacak en guzel sey yurtdisinda para kazanip Turkiye`de yemek. Ulkemize son zamanlarda turist sayisi artarsa sasmayin cunku Avrupa`da bu kadar guzel standartta tatil yapmanin maliyeti ulkemizin 3-4 katina maloluyor. Ben de Avrupali bir turist olsam hakli olarak ucuz ve guzel diye Turkiye`ye gelirdim.

Italya seyahatinin hemen ardindan Almanya`ya gectim, orada da fiyatlar ayni Italya`daki gibi bir gecis donemi yasamakta ama saniyorum Almanlar biraz daha insafli davraniyorlar. Fiyatlar biraz daha insafli ayarlanmis bu ulkede, alisveris merkezlerindeki fiyatlari kontrol ettikten sonra diyebilirim ki Italya`daki fiyatlar cok dengesiz.
Insanlara Euro hakkinda ne dusunuyorsunuz diye sirdugumda aldigim cevap cok basitti, hic bir fark yok diyorlar, hayat devam ediyor deniyor. Isin komik tarafi ithlatini yaptigimiz urunlerin fiyatini gene liret ya da mark olarak vermeye devam etmeleriydi.

Alisverislerde ister euro ,ister liret veya mark verebiliyorsunuz. Kasadaki gorevliler bu arada biraz stres halindeler. Bir alisveris sonrasi 500 euro vermek zorunda kalinca kasadaki ihtiyar bayan gidip muduru cagirdi , mudur gelip parayi eline alip iyice inceledi ve saglam dedi, bayanin aciklamasi suydu, son zamanlarda cok sahte euro piyasaya surulmus ve eger sahte 500 euro`yu yanlislikla alirsam maasimdan kesilecek. Az para da degil hani, 500 euro 400 dolardan fazla bir paraya denk geliyor cunku.
Sonuc olarak EURO artik hayatin bir parcasi, bazi yonlerden bizim icin de kolaylik oldu aslinda. Eskiden bir ulkeye giderken o ulke parasini alirdik yanimiza, eger birkac ulkeye gidilecekse o zaman cuzdanda degisik degisik paralar olur ve karisir dururdu. Oysa simdi o kadar kolay oldu ki, cebinizdeki Euro ile euro kullanan ulkelerde cok rahat ayni parayla seyahat edebiliyorsunuz. Olayin biraz kotu tarafi da bir onceki ulkede diyelim 10 Euro`ya karninizi doyururken , diger ulkede 200 Euro`ya ayni yemegi yemek tabii ki biraz hos bir olay degil:)

Saniyorum Euro artik yerini saglamlastiriyor, insanlarda genel izlenim olumlu. Uzun vaadede Euro Avrupa`da hayal edilen BUYUK AVRUPA hayaline yardimci olabilirmi olamaz mi onu bilemiyorum ama BUYUK AVRUPA`da bizim yer almamiz artik hayal diyebilirim. Kesin olmamakla beraber altinci hissim bu sekilde:)
saygilar

21.06.2002

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.